Εφαρμογές Collaborative Robot για την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής σας

Εφαρμογές Collaborative Robot για την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής σας
Τα collaborative robot αποτελούν την ιδανική λύση για εξατομικευμένες εφαρμογές, βοηθούν τους χειριστές μειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες εργασίες τους και δεν απαιτούν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας όπως τα βιομηχανικά ρομπότ.
ΠΙΟ ΚΟΙΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
Παλετοποίηση
Pick and place
Διαμόρφωση

Oι ρομποτικοί βραχίονες που χρησιμοποιούνται είναι του οίκου Omron και μπορούν να εργαστούν σε κοινό περιβάλλον με ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται η χρήση περίφραξης και θυρών πρόσβασης, περιμετρικά του χώρου που εργάζονται καθώς είναι σχεδιασμένοι να ακολουθούν τoυς κανονισμούς ασφάλειας χειριστών όπως καθορίζονται στα πρότυπα ISO 10218 και ISO/TS 15066.

Προαπαιτούμενο για τη ασφαλή λειτουργία τους είναι η χρήση safety sensor για την ανίχνευση ανθρώπων στο χώρο που εργάζονται ώστε αυτόματα να μεταβούν από πλήρη ταχύτητα σε ασφαλή (collaborative mode). Τα Safety sensors που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτές τις εφαρμογές είναι τύπου κουρτίνας ή safety laser scanner.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του collaborative robot της Omron είναι ότι διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα μηχανικής όρασης (κάμερα) για εφαρμογές pattern recognition, object positioning, barcode identification and OCR (optical character recognition).

Η πλατφόρμα προγραμματισμού είναι ιδιαίτερα απλή χωρίς να απαιτεί ειδικές γνώσεις και χρήση κώδικα δίνοντας στους χειριστές την δυνατότητα της γρήγορης αλλαγής και εκκίνησης του προγράμματος.

Χάρη στην ευκολία ενσωματώσης τους με υπάρχον εξοπλισμούς και την ευελιξία χρήσης τους σε ποικίλες εφαρμογές, αποτελούν ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την δημιουργία ενός ευφυούς περιβάλλοντος παραγωγής, όπου άνθρωποι και μηχανές λειτουργούν αρμονικά.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΡΟΜΠΟΤ OMRON COBOTS
Ασφάλεια Απαιτούνται φυσικά όρια όπως κάγκελα και κλουβιά για την διασφάλιση της ασφάλειας. Τυπικά δεν χρειάζεται φυσικά προστατευτικά όταν δουλεύει σε λειτουργία collaborative. Για μεγαλύτερες ταχύτητες μπορεί να απαιτηθούν μέτρα ασφαλείας ώστε να διασφαλίσουν τη ασφαλή διεξαγωγή της εφαρμογής (π.χ. OMRON Laser scanner). Εύκολες ρυθμίσεις ασφαλείας μέσω προγράμματος με γραφικά.
Χώρος εργασίας Ξεχωριστά από ανθρώπινη παρουσία Μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα και με ανθρώπινη παρουσία
Χώρος εγκατάστασης Μεγάλος Μικρός
Ευελιξία Όχι. Εγκατεστημένο σε συγκεκριμένη εφαρμογή και χώρο Ναι. Μπορεί να μετακινηθεί σε διαφορετικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να δουλεύει σε διαφορετικά έργα. Ενσωματωμένη κάμερα και Landmark τα οποία επιτρέπουν την γρήγορη επανατοποθέτηση σε προηγούμενη ή νεα θέση εργασίας.
Προγραμματισμός Δύσκολος. Απαιτείται εξειδίκευση και εκπαίδευση. Εύκολος. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με στοιχειώδη εκπαίδευση.
Setup Απαιτείται εκπαιδευμένο προσωπικό και είναι αρκετά χρονοβόρο. Γρήγορο και εύκολο.
Εφαρμογές Κατάλληλο για μαζική παραγωγή σε υψηλές ταχύτητες παραγωγής σε ταχύτητα ανταγωνιστική συγκριτικά με οποιονδήποτε χειριστή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ταχύτητες με μέτρα ασφαλείας.
Κύκλος Ο κύκλος είναι κάτω από 1 δευτερόλεπτο Πάνω από 5’’
Ταχύτητα Κάτω από 8,2m/sec Κάτω από 1,4m/s
Βάρος Φορτίου Μπορεί να φτάσει και 800kg. Κάτω από 14kg
Περιβάλλον IP απαιτείται πάνω από IP54 IP54 βραχίονας και IP32 το control box